Solex & Zenith carburateurs

Verschillende fabrieken in verschillende landen...

Rond 1910 wordt patent aangevraagd voor een carburateur door de uitvinders Mennesson en Goudard. Deze vroege constructies worden onder de merknaam SOLEX wereldbekend. 

Voor die tijd zijn er allerlei ingewikkelde constructies uitgevonden om een luchtbrandstofmengsel te maken, tenslotte was dit ook de begintijd van de motor en de automobiel, maar de vrijwel alle eerdere ontwerpen waren niet geschikt voor massaproductie.

Het interessante aan de naam SOLEX is dat deze als gevolg van een wedstrijd bedacht werd. De voorwaarden daarbij waren: er moet een merknaam bedacht worden van maximaal vijf letters heeft, en die in alle talen van de wereld uit te spreken is, en makkelijk te onthouden is. Deze verkooppolitiek kan ook tegen de huidige maatstaven  nog steeds als een vroege vorm van marketing beschouwen.

Maar goed, u kwam hier niet voor de geschiedenisles, het is echter wel handig enige kennis van de herkomst te hebben, vooral omdat onderdelen van de merken Solex en Zenith uit de verschillende fabrieken (lang) niet (altijd) uitwisselbaar zijn!

Solex-Zenith carburateurs voor de duitse automobielen kwamen uit de fabriek van Pierburg, die Deutsche Vergaser Gesellschaft oftewet DVG, deze werden geproduceerd in Berlijn of Neuss.

Solex carburateurs voor de franse markt werden gefabriceerd bij Societe des Carburateurs Solex in Neuilly-sur-Seine. De fabriek is overigens van Weber..

Zenith carburateurs voor de franse markt werden gefabriceerd bij Societe du Carburateur Zenith, met fabrieken in Lyon en Parijs. 

Solex carburateurs voor italiaanse automobielen werden gefabriceerd bij Solex S.p.A. Fabbrica Carburatori  in Turijn, deze hebben vaak de aanduiding Torino op de carburateur. 

Solex-Zenith carburateurs voor de engelse automobielen werden vanaf 1910 gefabriceerd bij de Zenith Carburetter Company LTD in Stanmore, De meest bekende producten uit deze fabriek zijn de constant vacuum carburateurs, 125CD, 150CD en 175CD en al hun broertjes en zusjes.

De laatsten lijken dan weer veel op de later door Pierburg uitgebrachtte versies 175CDUS en 175CDT, gemonteerd op Mercedes, BMW, Saab en Volvo, maar deze zijn metrisch, en -behalve de gasnaald - zijn onderdelen niet uitwisselbaar!

N.B. De Zenith Carburetor Company (USA/Bendix) komt voort uit de fabriek in Lyon

Adres

Doorbraakweg 18
7783 DC  Gramsbergen
Nederland


Contact

Email: info@bccp.nl
Telefoon: +31 (0) 524 562 507 

Links
Openingstijden

Dinsdag t/m Vrijdag 09.00-12.00 & 13.30-16.00uur
eventueel afwijkende tijden worden hier weergegeven.