USA carburateurs

Verschillende fabrieken in verschillende landen...

Rond 1910 wordt patent aangevraagd voor een carburateur door de uitvinders Mennesson en Goudard. Deze vroege constructies worden onder de merknaam SOLEX wereldbekend. 

Voor die tijd zijn er allerlei ingewikkelde constructies uitgevonden om een luchtbrandstofmengsel te maken, tenslotte was dit ook de begintijd van de motor en de automobiel, maar de vrijwel alle eerdere ontwerpen waren niet geschikt voor massaproductie.

Het interessante aan de naam SOLEX is dat deze als gevolg van een wedstrijd bedacht werd. De voorwaarden daarbij waren: er moet een merknaam bedacht worden van maximaal vijf letters heeft, en die in alle talen van de wereld uit te spreken is, en makkelijk te onthouden is. Deze verkooppolitiek kan ook tegen de huidige maatstaven  nog steeds als een vroege vorm van marketing beschouwen.

Maar goed, u kwam hier niet voor de geschiedenisles, het is echter wel handig enige kennis van de herkomst te hebben..


Pagina in opbouw

Autolite, een divisie van de Ford Motor Company (FoMoCo) van 1967 tot 1973. 

Bendix Stromberg en Bendix Technico carburateurs werden gebruikt op vliegtuigen en voertuigen van Chrysler, IHC, Ford, GM, AMC en Studebaker.

Carter werd (Car(bure)ter) werd gebruikt op een grote variëteit aan voertuigen, bijvoorbeeld Chrysler, IHC, Ford, GM, AMC en Studebaker, maar ook op een groot aantal industriële toepassingen en landbouw gereedschap en kleine motoren.

Edelbrock performance carburateurs. 

Holley met ongeveer dezelfde afzetmarkt als Carter en Weber. 

Rochester Products Division, een onderdeel van General Motors; hier werden ook Weber/Magneti Marelli carburateurs in licentie gebouwd. 

Walbro en Tillotson carburateurs voor kleine motoren.

Wheeler–Schebler Carburetor Company.

N.B. De Zenith Carburetor Company (USA/Bendix) komt voort uit de Solex/Zenith fabriek in Lyon

© Copyright 2020 WH/Xitt - Alle rechten voorbehouden

Built with Mobirise website creator