Weber carburateurs

De meest gebruikte OE carburateur,
en uiteraard ook de meest gebruikte performance carburateur op allerlei sportautos

Weber carburateurs

De legendarische Fabbrica Italiana Carburatori Weber werd in 1923 opgericht in Bologna door Edoardo Weber, een jonge technicus geboren in Turijn uit een Zwitserse vader. De carburateur met verdamper voor vrachtwagens en de "Econo-Super-Alimentatore" (Economy-Super-Supply) waren de eerste producten die Weber maakte: slimme oplossingen voor de operationele en regelmatigheidsproblemen van de motoren in die jaren. De lancering van de innovatieve carburateur, door zijn vorm bekend als de "box" carburateur, leidde tot de enorme groei van het bedrijf. Met dit type carburateur konden voertuigen prestaties verkrijgen die anders ondenkbaar waren, met een aanzienlijk lager verbruik. 

In de jaren dertig produceerde het bedrijf horizontale carburateurs met dubbele inlaat voor motoren met supercharger, het startpunt voor de toekomstige legendarische DCO en DCOE.

Het succes van de Weber "twin barrell" carburateurs maakte het mogelijk om samenwerkingsverbanden aan te gaan met de meest prestigieuze autofabrikanten, die de Weber carburateurs begonnen te monteren op zowel in massa geproduceerde auto's als racewagens. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Alfa Romeo, wiens Racing Department werd geleid door Enzo Ferrari, of bij Maserati, waarmee ook op persoonlijk niveau een op vriendschap gebaseerde relatie tot stand werd gebracht, tot aan de langdurige en winnende band met Ferrari, van 1947 tot heden. 

De fabriek in Bologna, op het adres van Via Del Timavo, werd in 1940 in gebruik genomen. Tussen 1940 en 1944 startte Weber vanuit dit nieuwe hoofdkantoor een ambitieus uitbreidingsproject, waarbij de productie werd uitgebreid tot carburateurs voor auto's, vrachtwagens en vliegtuigen.  

De tijd was dus rijp om de landsgrenzen over te steken: in de jaren 50 ontwikkelde Weber een oplossing voor de DS19, vlaggenschip van de Franse autofabrikant Citroën. Op dat moment begon het bedrijf uit te breiden naar West-Europa, de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Oost-Europa, China en India.  


Door de jaren heen zou het bedrijf met een marktaandeel van 65% een leidende positie in Europa verwerven, Weber staat over de hele wereld bekend als referentiebedrijf met zijn productie van carburateurs met hoge technologische en kwaliteitsniveaus. Weber carburateurs worden op grote schaal gebruikt door 's werelds toonaangevende autofabrikanten voor massaproductie in auto's en door de beste teams in de autosport voor racevoertuigen.

In de daaropvolgende decennia begon aan de horizon de buitengewone revolutie van de elektronica in de automobielsector vorm te krijgen. In de jaren tachtig namen Weber en Magneti Marelli samen met Fiat deel aan de oprichting van Marelli Autronica, gericht op het testen en ontwikkelen van elektronische componenten voor de automarkt. Met de oprichting van de Engine Control-divisie in 1987 fuseerde Weber geleidelijk tot Magneti Marelli, en werd daarmee een van de weinige industriële bedrijven ter wereld die in staat is om zijn jarenlange ervaring in mechanica gekoppeld aan carburateurs om te zetten in geavanceerde vaardigheden in injectie- en motorbesturingselektronica. Aan het carburateurtijdperk is daarmee ook een einde gekomen.

Tijdens deze 65 jaar carburateur productie van Weber werden de mooiste auto's gemaakt door Ferrari, Maserati, Lancia, Alfa Romeo en Fiat, maar ook Aston Martin, Citroën, Chrysler, Cosworth, Ford, Lamborghini, Mercedes, Peugeot, Renault, Volkswagen en Volvo, en allemaal hebben ze carburateurs van Weber gemonteerd. En wat motorfietsen betreft, zelfs Ducati gebruikte een Weber 44DCNF op de Paso...

Vanaf 1986 gaat Weber geleidelijk over in Magneti Marelli. De ervaring en knowhow van Weber legden zelfs de basis voor de ontwikkeling van technologieën binnen Magneti Marelli.  

Na verschillende uitbreidings- en opknapwerkzaamheden werd de historische fabriek van Via Del Timavo een herkenningspunt voor de stad en tot op de dag van vandaag is het nog steeds de thuisbasis van Magneti Marelli Powertrain .  

Adres

Doorbraakweg 18
7783 DC  Gramsbergen
Nederland


Contact

Email: info@bccp.nl
Telefoon: +31 (0) 524 562 507 

Links
Openingstijden

Dinsdag t/m Vrijdag 09.00-12.00 & 13.30-16.00uur
eventueel afwijkende tijden worden hier weergegeven.